Vaiskrūmiai ir uogakrūmiai » Goji uogos
Kaina: - EUR
Kiekis
Dygliuotasis ožerškis - GOJI UOGOS 
 
Vakarų šalims goji uogos (dygliuotojo ožerkšnio uogos) – naujiena ir sensacija, o tuo tarpu rytų šalims yra gerai žinomos dėl jų maistinių savybių – jos yra stiprus antioksidantas, todėl naudojamos žmogaus organizmui stiprinti. Dėl didelio antioksidantų, vitaminų ir amino rūgščių kiekio, esančio goji uogose, jos dar vadinamos „jaunystės eliksyru“. Tibetiečiai goji uogas vadina „laimės uogomis“, kurios pašalina liūdesį. Šios uogos ne tik amžinos jaunystės eliksyras, tai ir prieinamas būdas pasiekti ilgaamžiškumo, jos laikomos Himalajų gyventojų ilgaamžiškumo paslaptimi.
Krūmas: tai vaistinis ilgaamžis, greitai augantis, savidulkis, užaugantis iki 2,5 m aukščio ir 1,5 m pločio krūmas su lanku išlinkusiomis šakomis, kurios pasidengusios retais dygliais. Nors ožerškiai yra savidulkiai, tačiau norint sulaukti gero derliaus patariama auginti du ar tris krūmus.
Žydi: birželio – rugsėjo mėnesiais, smulkiais šviesiai violetiniais žiedais, kurie išsidėstę po 1-4 lapų pažastyse.
Skynimo laikas: uogos sunoksta rugsėjo mėn. Jos skinamos nupurtant nuo krūmo ant patiesto audeklo, nes palietus oksiduojasi ir pajuoduoja. Derėti pradeda antrais - trečiais augimo metais, tačiau gausesnio derliaus sulauksite tik ketvirtais – penktais metais.
Uogos: raudonos ar kiek gelsvos, rūgščiai saldžios, turi šiek tiek kartumo, pailgos, sultingos, dydžiu primenančios nedideles slyvas, labiausia vertinamos dėl savo gydomųjų savybių. Dažniausiai naudojamos džiovintos uogos, kurios kiek panašios į razinas, salstelėjusio ir kartu aitroko skonio. Jų rekomenduojama berti į košes, sriubas, pupelių ar daržovių patiekalus, tešlą, jogurtą, salotas, sausus pusryčius, berti į arbatas, o brinkintas vandenyje maišyti į žaliuosius kokteilius arba valgyti vienas.
Auginimas: mėgsta vidutinio derlingumo, lengvas, neutralias ar švelniai rūgštines priesmėlio ar priemolio dirvas, saulėtas, nuo šiaurinių vėjų apsaugotas vietas. Pakenčia sausras, nemėgsta šaknų užmirkimo. Sodinant kiekvienam krūmui kasama 40 cm gylio ir pločio duobė, kuri užpildoma derlingomis žemėmis sumaišytomis su organinėmis ir mineralinėmis trąšomis. Atstumas tarp jų turi būti 1,5-2 m. Sodinti augalus reikia 1 cm giliau, nei jie augo vazonuose. Pasodinus būtina gausiai laistyti ir mulčiuoti. Ožerškiai gerai ištveria genėjimą, geriausiai tai daryti anksti pavasarį.
Atsparumas: atsparus šalčiui iki -29°C. Jaunus augalus pirmą žiemą patartina užkloti eglišakėmis. Kenkėjai ir ligos šių augalų beveik nepuola.
Pastaba: dygliuotasis ožerškis – bulvinių šeimos augalas. Jų lapai turi nuodingų medžiagų, tačiau uogos – tikras stebuklas.
Gydomosios savybės: goji uoga naudojama organizmo energijos papildymui, ištvermės didinimui, nerimo ir baimės jausmo sumažinimui, miego kokybės pagerinimui, gerinti organizmo imunitetą, padėti klimakterinių problemų atveju, gerinti vaisingumą, padėti organizme gamintis raudoniesiems ir baltiesiems kraujo kūneliams, stiprinti širdį, mažinti cholesterolio kiekį ir kraujo spaudimą. Padeda gerinti regėjimą, medžiagų apykaitą, plaučių veiklą, saugoti kepenis, lėtinti senėjimo procesus. Goji sultys naudojamos kaip antivėžinė priemonė.