Šilkmedžiai

Šilkmedžiai – greitai augantys, Lietuvoje užaugantys iki 10 metrų aukščio, ilgaamžiai, gyvenantis kelis šimtus metų, dekoratyvūs ir vedantys skanius vaisius medžiai. Visos šilkmedžių dalys turi gydomųjų savybių, todėl gali būti naudojamos sveikatai pagerinti – iš lapų verdamos arbatos, jų dedamą į sriubas ar troškinius. Iš šilkmedžių šakelių galima pasidaryti vantas. Be to, jų mediena tvirta, gali būti naudojama baldų, statinių, muzikos instrumentų gamyboje.

Šilkmedžių vaisiai 3-4 kartus saldesni už avietes. Jie valgomi švieži, džiovinami, iš jų verdamos uogienės, džemai, naudojami konditerijoje. Iš vaisių sulčių gali būti gaminamas actas, vynas, spiritas.

plačiau

Kaina: - EUR
Kiekis
 

Vaisiai: prinokę vaisiai juodi, skanūs, saldūs, 1,5-3 cm ilgio, laikomi pačiais didžiausiais, sultingiausiais ir skaniausiais iš visų šilkmedžių rūšių vaisių. Vaisiai vartojami švieži, tinka perdirbimui. Visos augalo dalys turi gydomųjų savybių. Vaisiai teplūs.

 

Atsparumas: kenkėjai ir ligos beveik nepažeidžia, tačiau mažiau atsparus šalčiams nei baltasis šilkmedis.

 

Skynimo laikas: vaisiai subręsta liepos antroje pusėje ir dera apie 1,5 mėnesio.

 

Derėjimas: derėti pradeda apie 5 metus, kasmet dera labai gausiai.

 

Apdulkinimas: šilkmedžiai žydi kasmet ir apsidulkina savomis žiedadulkėmis.

 

Auginimas ir priežiūra: šviesamėgis ir šilumamėgis augalas, gerai pakenčia sausras. Dirvožemiui nereiklus, bet geriau auga ir dera drenuotoje, humusingoje dirvoje, kurios rūgštingumas pH 5,5-7,0. Sodinami pavieniui. Pakantus genėjimui.

plačiau

Kaina: - EUR
Kiekis