Persikai
Lietuvoje persikai pradėti auginti tarpukario laikotarpiu. Persikų vaisiuose yra cukraus, obuolių ir citrinos rūgščių, šiek tiek pektinų, karotino, vitaminų A, C ir B, dažančiųjų, rauginių medžiagų, eterinio aliejaus ir kalio junginių, kurie palaiko rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme. Labai patraukli išvaizda, sultingas, burnoje tirpstantis vaisių minkštimas. Aromatinės savybės ir skonis nulėmė, kad persikas neturi sau lygių tarp kitų vaisių. Be abejo, patys vertingiausi švieži vaisiai, tačiau jie tinkami ir perdirbimui. Iš vaisių verdami kompotai, uogienės, marmeladai, džemai, gaminamos cukatos, jie džiovinami.
Persikai labai anksti pradeda derėti -2-3 metais po pasodinimo, gausiai dera 10-12 metų. Palyginti su kitomis kaulavaisinėmis kultūromis, persikai užmezga labai daug vaisių ir jeigu krūmas negenimas arba silpnai genimas, sutankėjusiu vainiku ir daugybe vaisinių šakelių, labai greitai pasensta, sumažėja vaisiai ir derlius, galiausiai augalas žūva. Augalas yra šviesamėgis ir šilumamėgis. Apšalę, mechaniškai pažeisti persikai greitai atgyja, nes turi daug miegančių pumpurų ir jau po 2-3 metų vėl dera. Dirvožemiui nereiklūs, auga bet kokiame, tačiau būtinai laidžiame dirvožemyje, geriausiai – lengvame priemolyje. Mėgsta šiltas, saulėtas vietas.
Priklausomai nuo veislės, persikai dera liepos – rugpjūčio mėnesiais.
4-5 asmenų šeimai vertėtų pasisodinti bent vieną persiko medelį.
plačiau

Kaina: - EUR
Kiekis
 

  Šį veislė mėgstama dėl skanių vaisių vasaros pabaigos sezonui. Puikiai tinka desertui bei perdirbimui.

 

Vaismedžiai: gana augūs.

 

Kilmė: amerikietiška veislė, žinoma nuo 1940 m.

 

Derėjimas: ši veislė dera gausiai. Savidulkė.

 

Vaisiai: vidutinio dydžio arba dideli (100-160 g), rutuliški, auksiškai geltoni, su intensyviu raudoniu, dengiančiu 60-80 proc. paviršiaus. Minkštimas geltonai oranžinis, malonaus saldžiarūgščio skonio, lengvai atsiskiriantis nuo kauliuko.

 

Skynimo laikas: vaisiai subręsta rugpjūčio II dekadą.

 

Atsparumas: veislė pakankamai ištverminga žiemą, tačiau pumpurai labai šaltą žiemą gali pašalti.


 

plačiau

Kaina: - EUR
Kiekis
 

   Ši veislė vertinama dėl pakankamai didelio atsparumo šalčiui, bei skanių, patrauklių vaisių.

 

Vaismedžiai: vidutinio augumo, formuoja platų vainiką. Žydi anksti ir gausiai. Žiedai pakankamai atsparūs pavasarinėms šalnom. Savidulkiai.

 

Kilmė: veislė išvesta Ukrainoje.

 

Derėjimas: ankstyva persikų veislė gausiai deranti.

 

Vaisiai: dideli 120-140 g, taisyklingos ovalo formos, labai gražūs. Odelė žalsvai kreminė, su beveik ant viso vaisiaus paviršiaus išsiliejančiu raudoniu, storoka, bet minkšta, lengvai susikramto. Minkštimas žalsvai kreminis, po odele rausvas, sultingas, saldus, skanus, lengvai atsiskiria nuo kauliuko.

 

Skynimo laikas: vaisiai sunoksta liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje.

 

Atsparumas: veislė atspari šalčiui.

plačiau

Kaina: - EUR
Kiekis
 

Šios veislės vaisiai ypač stambūs ir labai skanūs.

 

Vaismedžiai: gana augūs. Vainikas glaustas. Žydi vidutiniškai anksti. Savidulkiai

 

Kilmė: veislė sukurta Lenkijoje.

 

Derėjimas: vidutinio vėlyvumo veislė, derėti pradeda 3-4-ais metais. Veislė vidutiniškai derlinga, dera kasmet. 

 

Vaisiai: gražūs, stambūs (120-200g, kai kurie iki 300 g). Odelė su pūkeliu, tamsiai geltona, su avietiniu išsiliejusiu raudoniu. Minkštimas gelsvai kreminis, sultingas, labai skanus, saldžiarūgštis. Kauliukas atsiskiria lengvai. Valgomi švieži ar perdirbami.

 

Skynimo laikas: rugpjūčio pabaiga.

 

Atsparumas: vaismedžiai pakankamai ištvermingi žiemą, veislė atspari ligoms.

plačiau

Kaina: - EUR
Kiekis