Vijokliniai uogakrūmiai » Smailialapės aktinidijos
Kaina: - EUR
Kiekis

Aktinidijos Lietuvos soduose auginamos jau nuo praėjusio šimtmečio pradžios, tačiau, atsižvelgiant į jos nereiklumą, dekoratyvumą ir uogų naudingąsias savybes, galėtų būti plačiau naudojamos, siekiant papildyti Lietuvoje auginamų uoginių augalų asortimentą. Aktinidijos uogos labai skanios šviežios, iš jų verdama uogienė, kompotas, kisielius, spaudžiamos sultys, daromi įdarai saldainiams, šaldomos, tai labai geras dietinis produktas ir žaliava aukštos kokybės vynams gaminti. Be to, jų uogose gausu vertingų cheminių junginių, kurie padeda stiprinti žmogaus organizmą. Aktinidija ne tik augina sveikas ir skanias uogas, bet ir yra dekoratyvi liana, kuria galima apželdinti pavėsinę, tvorą, sieną, seną medį.

Smailialapių aktinidijų uogos. Stambios, cilindriškos, kartais rutuliškos, žalsvai geltonos spalvos, kartais su raudoniu, apie 2,5 cm ilgio ir 1,5 cm pločio. Jų skonis panašus į kivių, tik išorė neplaukuota. Kultūrinių veislių uogos sveria 4-6 g. Prisirpusios būna kvapios, aromatas panašus į ananasų, labai saldžios, uogos skoniu ir derlingumu pranoksta margalapes aktinidijas. Tai puikus desertas. Prinokusios uogos nenubyra, todėl lengva sudoroti derlių. Jos pradeda nokti rugsėjo antroje pusėje, bei sunoksta ne vienu metu, todėl nuolat galima skinti šviežias uogas iki pat stipresnių šalnų rudenį. Nuskintas nesunokusias uogas galima išlaikyti vėsioje patalpoje ilgiau nei mėnesį.