Lietuvoje persikai pradėti auginti tarpukario laikotarpiu. Persikų vaisiuose yra cukraus, obuolių ir citrinos rūgščių, šiek tiek pektinų, karotino, vitaminų A, C ir B, dažančiųjų, rauginių medžiagų, eterinio aliejaus ir kalio junginių, kurie palaiko rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme. Labai patraukli išvaizda, sultingas, burnoje tirpstantis vaisių minkštimas. Aromatinės savybės ir skonis nulėmė, kad persikas neturi sau lygių tarp kitų vaisių. Be abejo, patys vertingiausi švieži vaisiai, tačiau jie tinkami ir perdirbimui. Iš vaisių verdami kompotai, uogienės, marmeladai, džemai, gaminamos cukatos, jie džiovinami.
Persikai labai anksti pradeda derėti -2-3 metais po pasodinimo, gausiai dera 10-12 metų. Palyginti su kitomis kaulavaisinėmis kultūromis, persikai užmezga labai daug vaisių ir jeigu krūmas negenimas arba silpnai genimas, sutankėjusiu vainiku ir daugybe vaisinių šakelių, labai greitai pasensta, sumažėja vaisiai ir derlius, galiausiai augalas žūva. Augalas yra šviesamėgis ir šilumamėgis. Apšalę, mechaniškai pažeisti persikai greitai atgyja, nes turi daug miegančių pumpurų ir jau po 2-3 metų vėl dera. Dirvožemiui nereiklūs, auga bet kokiame, tačiau būtinai laidžiame dirvožemyje, geriausiai – lengvame priemolyje. Mėgsta šiltas, saulėtas vietas.
Priklausomai nuo veislės, persikai dera liepos – rugpjūčio mėnesiais.
4-5 asmenų šeimai vertėtų pasisodinti bent vieną persiko medelį.
plačiau |
|
Skanių persikų veislė, skirta ankstyvam derliui.
Vaismedžiai: vidutinio augumo, vainikas vidutinio tankumo. Savidulkiai.
Kilmė: veislė sukurta Latvijoje.
Derėjimas: ankstyva veislė, anksti pradedanti derėti, dera gausiai.
Vaisiai: geros išvaizdos, rutuliški, vidutinio stambumo ar stambūs. Odelė šviesiai gelsva, su raudoniu šonuose. Minkštimas gelsvas, labai sultingas, skanus. Kauliukas iš minkštimo išsiima lengvai.
Skynimo laikas: prinoksta liepos pabaigoje -rugpjūčio pradžioje, ne vienu metu.
Atsparumas: vaismedžiai gana atsparūs šalčiams, pakankamai atsparūs ligoms. plačiau |
|
Šios veislės persikai įdomios suplotos formos, todėl juos daug lengviau valgyti nei įprastus persikus. Jie ypač malonaus saldaus skonio.
Vaismedžiai: augūs, vainikas plataus kūgio formos. Savidulkiai.
Kilmė: veislė sukurta JAV.
Derėjimas: veislė labai derlinga.
Vaisiai: plokšti, įdomios spurgos formos, vidutinio dydžio (60-80 g). Odelė su pūkeliu, kreminio atspalvio, su išsiliejančiu raudoniu, dengiančiu didžiąją vaisiaus paviršiaus dalį. Minkštimas baltas, sultingas, aromatingas, ypač saldus, labai skanus (medaus skonio). Kauliukas smulkus, lengvai išsiima iš minkštimo. Vaisiai nelinkę byrėti, tvirtai laikosi ant šakų. Vartojami švieži desertui.
Skynimo laikas: vaisiai pradeda nokti rugpjūčio pradžioje.
Atsparumas: vaismedžiai ištvermingi žiemą, šalčiams gana atsparūs ir žiediniai pumpurai. plačiau |
|
Šios veislės vaisiai ypač stambūs ir labai skanūs.
Vaismedžiai: gana augūs. Vainikas glaustas. Žydi vidutiniškai anksti. Savidulkiai.
Kilmė: veislė sukurta Lenkijoje.
Derėjimas: vidutinio vėlyvumo veislė, derėti pradeda 3-4-ais metais. Veislė vidutiniškai derlinga, dera kasmet.
Vaisiai: gražūs, stambūs (120-200g, kai kurie iki 300 g). Odelė su pūkeliu, tamsiai geltona, su avietiniu išsiliejusiu raudoniu. Minkštimas gelsvai kreminis, sultingas, labai skanus, saldžiarūgštis. Kauliukas atsiskiria lengvai. Valgomi švieži ar perdirbami.
Skynimo laikas: rugpjūčio pabaiga.
Atsparumas: vaismedžiai pakankamai ištvermingi žiemą, veislė atspari ligoms. plačiau |
|
Desertinio tipo veislė, pakankamai atspari žiemos šalčiams ir ligoms.
Vaismedžiai: ganėtinai stipraus augumo. Žydi vėlai. Savidulkiai.
Kilmė: veislė sukurta JAV.
Derėjimas: dera labai gausiai, kasmet.
Vaisiai: desertinio skonio, vidutinio dydžio (80-130 g), rutuliški, su grioveliu ant šono. Odelė su pūkeliu, ryškiai oranžinė, su įsaulyje marmurišku taškuotu raudoniu. Minkštimas geltonai oranžinis, rūgščiasaldis, nestipriai suaugęs su kauliuku. Kauliukas iš minkštimo išsiima vidutiniškai lengvai. Vaisiai valgomi desertui, tinka perdirbimui.
Skynimo laikas: vaisiai pradeda bręsti rugpjūčio antrą dekadą.
Atsparumas: vaismedžiai pakankamai ištvermingi žiemą, atsparūs ligoms. plačiau |
|
Tai dekoratyvinė persikų veislė, kurios lapai visą vasarą būna bordo spalvos, rudeniop lapai pašviesėja, įgauna žalsvą atspalvį, raudoną spalvą išlaiko tik augančios šakelių viršūnės. Žydi anksti, gražiais, kvapniais, rožiniais žiedais. Nors ir vidutinio dydžio, bet skanius vaisius nokina rugsėjo mėnesį.
Vaismedžiai: vidutinio augumo, vainikas platus, vešlus. Savidulkiai.
Derėjimas: dera gausiai ir kasmet.
Vaisia: smulkūs ar vidutinio dydžio, rutuliški. Odelė su pūkeliu plona, dengiamoji spalva – tamsiai avietinė. Minkštimas baltas, sultingas, saldžiarūgštis, skanus. Kauliukas iš minkštimo išsiima vidutiniškai lengvai. Dėl plonos odelės sunokę vaisiai netransportabilūs. Vaisia valgomi švieži.
Skynimo laikas: vaisiai noksta rugsėjo mėnesį.
Atsparumas: veislė vidutiniškai atspari šalčiams, todėl patartina sodinti šiltesnėje sodo vietoje. Ligoms atspari. plačiau |
|