Lietuvoje abrikosai pradėti auginti XX a. pradžioje. Iš pradžių šiltnamiuose, vėliau – augalus sodinant prie pietinės namo sienos. Tokie bandymai pasiteisino ir dabar abrikosus galima sutikti dažnoje sodyboje.
Abrikosų vaisių minkštime yra cukraus, organinių rūgščių, kalio, geležies, mikroelementų, A, B grupės, PP, K, E vitaminų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Vaisiai vartojami švieži, džiovinti arba perdirbti. Vertingiausi švieži, tačiau jie išsilaiko labai neilgai iki 10 dienų, todėl dažnai jie perdirbami: verdamos labai skanios uogienės, džemai, marmeladas, kompotas.
Kadangi abrikosai natūraliai auga kalnų šlaituose, akmeninguose dirvožemiuose, kuriuose gausu oro, tad sodinant abrikosus, reiktų parinkti laidžias orui lengvo priemolio arba priesmėlio dirvas, tinka ir smėlis, gausiai praturtintas humusu. Augalas nemėgsta užmirkusios dirvos, bet ir sunkiai ištveria sausras. Tai šilumamėgis augalas, todėl jam vertėtu parinkti šiltesnes sodo vietas.
Tinkamomis sąlygomis auginami abrikosai jau pirmais derėjimo metais išaugina nemažą derlių, o suaugę vaismedžiai neretai subrandina net 100 ar daugiau kilogramų vaisių.
Abrikosų vaisiai noksta liepos antroje pusėje – rugpjūčio mėnesiais. Jei planuojama vartoti šviežius, vaisiai skinami visiškai prinokę, įgavę jiems būdingą spalvą. Perdirbti skirtus vaisius galima tiesiog nukrėsti purtant medį.
4-5 asmenų šeimas pakanka vieno savidulkio abrikoso sodinuko, arba 2 kryžmadulkių sodinukų.
plačiau |
|
Desertinė abrikosų veislė ankstyvam vaisių vartojimui.
Vaismedžiai: stipraus augumo, plačia, išdraikyta laja.
Kilmė: veislė sukurta Kanadoje.
Derėjimas ir apdulkinimas: anksti pradeda derėti, dera gausiai ir kasmet. Savidulkė veislė.
Vaisiai: gana stambūs (30-50 g), specifinės formos, su smailėjančia galūne. Odelė ryškiai oranžinė, dažniausiai be išsiliejusio raudonio, dailiai padengta raudonais taškeliais. Minkštimas oranžinis, gana tvirtas, sultingas, saldus, aromatingas, labai skanus. Kauliukas atsiskiria vidutiniškai gerai. Vartojami švieži desertui ir perdirbimui.
Skynimo laikas: vaisiai prinoksta liepos viduryje ir subrendę linkę nubirti nuo medžio.
Atsparumas: vaismedžiai pakankamai atsparūs šalčiui ir ligoms. plačiau |
|
Tai viena iš mažiausiai lepių abrikosų veislių vietos atžvilgiu. Vaisiai labai skanūs ir kvapnūs. Puikiai tinka tiek valgymui, tiek džiovinimui.
Vaismedžiai: vidutinio augumo ar neaugūs. Žydi vėlai.
Kilmė: veislė sukurta JAV.
Derėjimas ir apdulkinimas: derlinga veislė, derėti pradeda po 2-3 metų. Savidulkė.
Vaisiai: kvapnūs, švelnaus, saldaus skonio, vidutinio dydžio ar dideli, prailginto ovalo formos. Odelė geltonai oranžinė, įsaulyje padengta rausvais taškeliais. Minkštimas geltonas, tvirtas, aromatingas, labai skanus. Kauliukas gerai išsiima. Valgomi desertui, gali būti perdirbami, tinka džiovinimui.
Prinokimo laikas: vaisiai sunoksta rugpjūčio mėn.
Atsparumas: tai viena iš mažiausiai lepių abrikosų veislių vietos atžvilgiu. Ištveria iki -25oC šalčius. Atspari ligoms. plačiau |
|
Viena iš ištvermingiausių žiemą abrikosų veislių. Puikiai tinka perdirbimui, nes kauliukas išsiima lengvai.
Vaismedžiai: tvirti, vešlaus augimo, vainikas labai retas, ilgasakis, taurės formos. Žydi anksti.
Kilmė: veislė sukurta Rusijoje.
Derėjimas ir apdulkinimas: dera gausiai ir kasmet. Savidulkė veislė.
Vaisiai: apvalaus ovalo formos, dauguma vaisių ant medžio yra vidutinio stambumo (25-35 g), tačiau ant to paties medžio būna ir stambių (50-70 g). Odelė vidutinio storio, geltonai oranžinė, saulės apšviestoje pusėje su raudonais taškiukais. Minkštimas oranžinis, švelnus, vidutiniškai sultingas, saldus, skanus. Kauliukas atsiskiria lengvai, jis taip pat gali būti valgomas, panašaus skonio į migdolus. Vartojami švieži bei perdirbami.
Skynimo/laikymo laikas: vaisiai pradeda nokti liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje, vartojami iki rugpjūčio vidurio.
Atsparumas: veislė labai ištverminga žiemą, pakenčia iki -300 C šaltį. Kamienai, šakos, lapai, žiedai ir vaisiai palyginti mažai pažeidžiami ligų ir kenkėjų. plačiau |
|
Tai abrikosų ir japoniškų slyvų hibridas, pasižymintis ypač geru skoniu, išskirtine išvaizda bei dideliu atsparumu šalčiams.
Vaismedžiai: vidutinio augumo, užauga apie 3,5 metro aukščio.
Derėjimas ir apdulkinimas: gausiai derantis savidulkis hibridas.
Vaisiai: dideli, apvalūs. Odelė purpurinė. Minkštimas tamsiai raudonas, labai sultingas, kvapnus, saldžiarūgštis, skanus. Vartojami švieži desertui arba perdirbami. Hibridas „Dapple Dandy“ odelę ir formą paveldėjo iš slyvų, o minkštimą ir kauliuką – iš abrikosų.
Skynimo/laikymo laikas: vaisiai noksta liepos pabaigoje-rugpjūčio mėnesį.
Atsparumas: veislė atspari ligoms bei šalčiui (iki -300C), nereikli augimo sąlygom. plačiau |
|